
Langanvahvuudet
Langanvahvuuden määrittämiseksi on olemassa useita eri tapoja. Kansainväliset langanvahvuutta kuvastavat nimet, kuten lace, fingering, sport, DK, worsted tai bulky ja aran ovat termejä, joita käytetään hyvin yleisesti. Langan vahvuus voidaan ilmoittaa myös juoksevuutena, eli metreinä painoa kohden.
Esimerkiksi ohuessa lace-vahvuisessa langassa metrejä on 100 grammaa kohden noin 600–1000, kun taas paksussa aran-vahvuisessa langassa metrejä on noin 160–200. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että mitä vähemmän metrejä per 100 grammaa, sitä paksumpi lanka. Langan vahvuuteen ja juoksevuuteen vaikuttavat kuitenkin myös langan materiaali, koostumus ja kierre.
Eri vahvuisilla langoilla on myös suuntaa antavat suositustiheydet sekä puikkokoko. Samaa lankaa voi kuitenkin usein neuloa napakammalla tai väljemmällä tiheydellä halutusta lopputuloksesta ja käyttökohteesta riippuen.
Tex-luku ilmoittaa langan paksuuden/painon massana pituuden suhteen: 1 TEX = 1 g / 1000 m. Jälkimmäinen numero ilmoittaa säikeiden määrän. Esim. 140 TEX x 4 kertoo, että langassa on neljä säiettä ja että yksi 1000 m säie painaa 140 g. Löydät TeX -laskurin esimerkiksi täältä.
Lue alta lisää lankojen vahvuuseroista. Löydät myös vahvuuserojen mukaisen luettelon frillasta löytyvistä eri vahvuisista langoista sekä ohjevinkkejä
Lace-vahvuiset langat ovat nimensä mukaisesti pitsinkevyitä lankoja. Lace-vahvuista lankaa voi neuloa yksinään, vaikka kepeisiin huiveihin, mutta useinmiten sitä neulotaan kaksin- tai kolminkertaisena, tai se yhdistetään toisen vahvemman (esim. fingering vahvuisen) langan kaveriksi.
Lace-vahvuisten lankojen juoksevuus on tyypillisesti noin 600–1000 m / 100 g. Suosituspuikkokoko yksinkertaiselle langalle on 1,5–3 mm käsialasta riippuen. Suositustiheys lace-vahvuiselle langalle on yleensä 30–32 silmukkaa / 10 cm.
Butik frillan valkoima:
Ohjeitamme lace-vahvuisille langoille: Hissukkahuivi, Sulotar paita, Sulotar sormikkaat, Villapesukauluri.
Light fingering-vahvuiset sopivat erinomaisesti huiveihin, toppeihin ja ohuempiin paitoihin. Light fingering -vahvuisten lankojen juoksevuus on noin 450–600 m /100 g. Suosituspuikkokoko näille langoille on 2,5–3,5 mm, riippuen käsialasta. Suositustiheys light fingering -vahvuiselle langalle on noin 24–28 silmukkaa per 10 cm.
Butik frillan valkoima:
Ohjeitamme light fingering-vahvuisille langoille: Sulo Tee paita.
Fingering-vahvuiset langat ovat monipuolisia, ohuita lankoja, jotka soveltuvat useisiin käyttötarkoituksiin. Polyamidilla, nylonilla tai biopolyamidilla vahvistetut fingering-langat ovat täydellisiä ohuisiin sukkiin, jotka mahtuvat hyvin kenkään. Näiden lankojen vahvuus on myös erinomainen ohkaisiin paitoihin, takkeihin ja huiveihin.
Fingering-lankojen juoksevuus n 360–450 m / 100 g. Suosituspuikkokoko on 2–2,5 mm sukkiin ja 2,5–3,5 mm muihin neuleisiin, riippuen langasta ja käsialasta. Suositustiheys on noin 32 silmukkaa 10 cm sukkiin ja 24–28 silmukkaa 10 cm muihin neuleisiin.
Butik frillan valikoima:
- Lana Grossa Vintage Sock
- Lang: Mille Colori, Jawoll
- Isager Sock Yarn
- Schoppel Wolle Zauberball Crazy
- Jalovillan Vuona
- Idän Kehräämön Helmiäinen fingering
- Sulo Wool: Sulon Tassu, 5 x 20 g MiniMerinosetti, Silky Merino, Sulomerino Fiini, 5 x 20 g SukkaBuffet
- frillavilla Merlove
Ohjeitamme fingering-vahvuisille langoille: Lämmin hellä pehmoinen villatakki, Villatar paita, PuutarhaPrinsessa sukat, Kultakutri sukat, Kultakutri sormikkaat, Hupsuhuivi, Villapesurutistushuivi, Pirjoneulesukat, Boogiehuivi.
Sport-vahvuiset langat ovat erinomainen valinta esimerkiksi pipoihin, lapasiin sekä paitoihin ja takkeihin. Nylonia, polyamidia tai biopolyamidia sisältävät sport-langat, sopivat myös sukkalangoiksi.
Sport-vahvuisten lankojen juoksevuus on noin 270–360 m / 100 g. Suosituspuikkokoko on 2,75–3 mm sukkiin ja noin 3–4 mm muihin neuleisiin, riippuen langasta ja käsialasta. Tyypillinen suositustiheys sport-vahvuiselle langalle on yleensä 24–28 silmukkaa 10 cm sukkiin ja 22–24 silmukkaa 10 cm muihin neuleisiin.
Butik frillan valikoima:
- Schoppel Wolle Edition 3
- Idän Kehräämö Helmiäinen Sport
- Jalovilla Pikku-Pässi
- Lana Grossa: Natural Lama Fine, Cool Wool Vintage
Ohjeitamme sport-vahvuisille langoille: Kultakutripanta
DK-vahvuiset langat ovat oiva valinta paitoihin, takkeihin, pipoihin sekä muhkeampiin huiveihin. Tämä keskipaksu lanka neuloutuu nopeasti ja sille on tarjolla laaja valikoima neuleohjeita.
DK-vahvuisten lankojen juoksevuus on noin 220–270 m / 100 g. Suosituspuikkokoko on noin 4–5 mm, riippuen langasta, käsialasta ja käyttökohteesta. Tyypillinen suositustiheys DK-vahvuiselle langalle on noin 20–22 silmukkaa 10 cm
Butik frillan valikoima:
Ohjeitamme DK-vahvuisille langoille: Villapesulapaset, Villapesutakki
Worsted-vahvuiset langat niputetaan usein samaan kategoriaan aran-vahvuisten lankojen kanssa, koska niiden juoksevuudet ovat hyvin samankaltaisia. Worsted-langat ovat kuitenkin pääsääntöisesti hieman ohuempia, ja niiden suositustiheys on jonkin verran tiiviimpi.
Worsted-vahvuisten lankojen juoksevuus on noin 200–240 m / 100 g. Suosituspuikkokoko on yleensä noin 4,5 mm, riippuen langasta ja käsialasta. Suositustiheys worsted-vahvuiselle langalle on yleensä 18–20 silmukkaa per 10 cm.
Butik frillan valikoima:
Ohjeitamme Worsted-vahvuisille langoille: Sulon Ohdakepipo
Aran-vahvuinen lanka sopii monenlaisiin neuletöihin asusteista puseroihin. Tästä lankavahvuudesta neulot esimerkiksi nopeasti pipon. Paksuhko aran-lanka on usein pyöreää, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan erilaisiin pintaneuleisiin ja palmikoihin.
Aran-vahvuisten lankojen juoksevuus on noin 160–200 m / 100 g. Suosituspuikkokoko on noin 4,5–5,5 mm, riippuen langasta ja käsialasta. Suositustiheys aran-vahvuiselle langalle on yleensä 16–18 silmukkaa per 10 cm.
Chunky-langan juoksevuus on noin 80–160 m / 100 g. Suosituspuikkokoko on yleensä noin 5–9 mm, riippuen langasta, käsialasta ja käyttökohteesta. Tyypillinen suositustiheys chunky-vahvuiselle langalle on yleensä 10–15 silmukkaa per 10 cm.
Butik frillan valikoimissa ei ole tällä hetkellä Aran tai Chunky vahvuisia lankoja. Kuvassa Pinjo designin NEULO korvakorut.
Neulomisen iloa!
